Hur väljer man rätt filter?

Vilket filter ska man välja bland alla alternativ? Oavsett om det är SALDA, Komfovent, Systemair, Flexit eller Wolf AHU, är de grundläggande reglerna följande:

1. Teknisk dokumentation från tillverkaren​

Luftbehandlingsaggregatet levereras med den ursprungliga uppsättningen filter. Ventilationsaggregaten testas enligt dessa filter. Tillverkaren anger filteralternativ till detta ventilationsaggregat. Om du väljer en annan filterklass (t.ex. billiga grova filter i stället för ePM10 eller effektivare ePM1, om endast grova filter är tillåtna) bryter du mot garantikraven och i händelse av fel på aggregatet kan det hända att tillverkaren inte kan tillämpa garantin.

2. Luftföroreningar utomhus

A. Du bor nära ett industriområde, trafikerade gator och i ett storstadsområde överstiger partiklarna kraftigt Världshälsoorganisationens normer. För att luften ska uppfylla kraven krävs ett filter i klass ePM1 (F7), eftersom inte bara pollen är skadligt för hälsan.

B. Om du bor i ett förortsområde eller i en liten bosättning är luftföroreningarna inte så höga, ePM10 (M5) klassfilter är tillräckligt. Även om det finns ett undantag, om bekämpningsmedel, herbicider eller fungicider sprutas av jordbrukarna nära ditt hem, välj ePM1-klassfilter, åtminstone under en högsäsong

C. Om du bor i naturen är samma luftkvalitet som utomhus rätt för dig, och det räcker med filter i klassen Grov (G3-G4).

Vilken luftkvalitet har du? Föroreningsdata finns här: https://aqicn.org/map/europe/

3. Din känslighet för föroreningar

Om du lider av allergi eller astma ska du inte spara pengar på klassfiltret ePM1 (F7). Känner du dig lycklig i en stormarknad när du lider av hösnuva? Där använder de ePM1-klassfilter som standard.

4. Endast testade filter

Eftersom den nya klassificeringen ISO 16890 redan är i kraft sedan juli 2018 har tillverkare med självrespekt testat sina filter och anger klassificeringen enligt en ny standard. Oftast i närheten av den gamla klassen G3, G4, M5, M6, F7, etc. anger de också sin nya klass Coarse, ePM10, ePM2.5, ePM1 och dess effektivitet i procent. Så kallade ”hushållsproducenter” gör inte detta, förmodligen på grund av testkostnader och låg kvalitet, så i princip får du en katt i påsen. Det finns då ingen anledning att betala för sitt F7-filter för större pengar om till exempel fina partiklar kan komma genom filteranslutningar.

5. Använd aldrig ePM1 (F7)-filtret för att rena luften från bostaden

Filtret ePM1 eller ePM2.5 (F8, F7) har högre tryckförluster än filtren i klass ePM10 (M5, M6) eller Grov (G3, G4), så frånluftsfläkten använder mer energi för samma flöde. Vad innebär detta? Det är pengar ner i avloppet. Varför görs detta? Mindre lager ... Detta gäller inte bara handlare utan även t.ex. tillverkare av AHU som FLEXIT, Komfovent. Med andra ord WTF ... Optimala alternativ: ePM1 + ePM10 (F7 + M5), ePM1 + Coarse (F7 + G4 / G3), ePM2.5 + ePM10 (F7 + M5), ePM2.5 + Coarse (F7 + G4 / G3), ePM10 + ePM10 (M5 + M5), ePM10 + Coarse (M5 + G4 / G3).

Vår webbplats använder cookies för att säkerställa en bättre användarupplevelse. Genom att fortsätta att surfa godkänner du användningen av cookies. Den personuppgiftsansvarige är Klimtera AB.

Įveskite telefono numerį ir susisieksime!

Skambiname jums

Ačiū! Netrukus susisieksime!

Kontakta oss!